Co zrobić z pomidorów?

Amore pomidore. Kurczę. Wy też tak macie? Może nie koniecznie z pomidorami ale z jakimś warzywem czy owocem na przykład? To zdecydowanie mój numer jeden wśród warzyw i w ogóle wśród produktów spożywczych. I mogłabym go jeść tonami – no ale oczywiście nie w wersji bez niczego. Chociaż tak też jest przepyszny. Za to dzisiaj chciałabym wam podsunąć pomysły na to co zrobić z pomidorów na przykładzie tego, co sama lubię najbardziej.

Co zrobić z pomidorów?

Zrobić można naprawdę wiele. Choćby zjeść takiego pomidorka z samym szczypiorem i odrobinką soli na kanapce z pieczywa razowego na przykład. Albo pokroić w plasterki i przekładać naprzemiennie mozarellą i pomidorem z bazylią – przepyszne, choć tak niepozorne.

Z pomidorów można też zrobić zupę. No kurcze, kto nie lubi pomidorówki? Ale polecam obrać pomidory ze skórki i to je wrzucić do naszego wywaru – nie żadne tam z puszki czy przeciery pomidorowe, które zazwyczaj są nafaszerowane cukrem. Trochę innych warzyw, kostka rosołowa domowej roboty – od dawna takich tylko używam – no i odrobina soli. Ale Wiecie.. od kiedy jestem na diecie, jakoś przestaje mi brakować jej smaku. A może to dlatego, że mam ten zmysł bardziej wyostrzony? Kiedyś soliłam okropnie dużo, teraz to się zmieniło. To samo było z cukrem. No zmiana o 180 stopni.

Spaghetti – i tu można kombinować jeżeli chodzi o dodatki. Pomidory to podstawa – bo sos pomidorowy jest najlepszy z najlepszych ale można dorzucić jakieś mięsko, rybkę, albo warzywa jakieś.

Co zrobić z pomidorów? Można jeszcze na przykład leczo – też często przygotowuję bo dzieciaki lubią a i ja za nim przepadam. Nie daję żadnej tłustej kiełbasy, czasem robię w ogóle bez mięsa. Pomidory w ramach sosu – z ziołami takimi jak bazylia i oregano. Do tego jakaś cukinia, papryka, trochę pieczarek  – może być też na przykład pierś z kurczaka. Szybkie, jednogarnkowe i pyszne danie. Polecam.

Mam jeszcze jeden patent na pomidory- suszę je. Wcześniej kupowałam gotowe, najczęściej w olej – maaaamuusiu jak te pomidorki cudnie pachniały i smakowały. A oliwę można było wykorzystać do różnych innych rzeczy – jajeczniczki, omletów wytrawnych.

A sałatki? No przecież pomidory to idealny dodatek do sałatek jest. Uwielbiam wiosenną. Ogórek, pomidor, trochę rzodkiewek, ugotowane jajeczko i szczypior, na to trochę jogurtu naturalnego z czosnkiem i jest danie pierwsza klasa – nawet chlebka nie potrzeba, bo jajo syci mocno a jeszcze schudnąć pomaga.

Opcji jest duuużo. I pewno macie jakieś swoje ulubione potrawy z pomidorami  w roli głównej, prawda?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>