Jak przyrządzić szpinak?

Mamy ostatnio taką fazę na szpinak. Wprowadziłam ogólnie dużo więcej warzyw i owoców do naszej diety – cieszy mnie fakt, że za chwilę wszystko już będzie dużo tańsze bo przecież wiosna i lato to taki sezon owocowo warzywny. Ale szpinaku póki co nie przebije nic. Jak przyrządzić szpinak, żeby smakował nawet największym marudom?

Ja mam swój patent. Chociaż Wiecie… szpinak zawsze kojarzył mi się z czymś niedobrym. To takie skojarzenia jeszcze z przedszkola, kiedy dostawaliśmy łyżkę zielonej breji i mieliśmy ją zjeść na obiad z dodatkiem ziemniaków na przykład. Nie miałam ochoty ruszyć już nawet samych ziemniaków, które dotykały tego zielonego paskudztwa. I moje dzieci też szpinaku jeść nie chciały – w postaci tej papki właśnie ale opracowałam inny sposób ich przygotowania.

Jak przyrządzić szpinak?

Fakt.. na początku poszłam na łatwiznę i kupiłam szpinak z Biedronki – jest tani i dobrze rozdrobniony. Mówię oczywiście o tym mrożonym. Do tej pory często z niego korzystam, kiedy mam do przygotowania na przykład pierogi, krokiety, czy tarte ze szpinakiem. Wygodniej jest, i szybciej. Do zupy też łatwiej taki dodać zwłaszcza, że i tak będziemy tą zupę miksować, bo ma nam z niej wyjść krem. No ale do rzeczy. Kupiłam szpinak w wersji baby – cały, świeży.  I taki wrzuciłam na patelnię. Wcześniej roztopiłam sobie na niej łyżkę masełka, i wcisnęłam 2 ząbki czosnku. Dzieciaki uwielbiają ten smak – ja też. Następnie szpinakowe listki też na tej patelni wylądowały i smażyły się na niej tak długo, aż nie zmiękły – niczego nie rozdrabniałam bo jak się okazało to o wygląd potrawy moim dzieciom chodziło najbardziej. A później – w wersji dla nich – dodaję serek topiony o dowolnym smaku albo camembert. Wszystkie sery pleśniowe nadają się idealnie. Sprawdziłby się też serek mascarpone ale te kaaalooooorieeeeee. Dla siebie robię szpinak z jogurtem. Albo z jajeczniczką – dodaję wtedy jeszcze trochę rukoli i mam naprawdę PRZE PY SZNY obiad czy śniadanie. Na kolację też mi się zdarzy jeść szpinak w tej formie.

Jak przyrządzić szpinak, żeby smakował dzieciom?

Tak jak opisałam, ale warto zastosować jeszcze jeden trik. Bo jak zupy szpinakowej jeść nie chciały, to mówiłam, że jest z brokułów – brokuły kochają. A później nadałam naszej zupie nazwę własną. Zupa Shrekowa. Wtedy już wiedziały, że jej głównym składnikiem jest szpinak i nawet pytały – Mamusiu.. dlaczego nam wcześniej nie powiedziałaś, przecież to takie dobre. Także – kochani – czasami warto delikatnie skłamać. Bo gdyby nie to, pewno moje dzieciaki nie przekonałyby się do szpinaku, a teraz wszystko go kochamy i moglibyśmy jeść go tonami.  Ot tak, na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>